Osmanlıcayı yazmanın yolu bilgisayarınıza veya telefonunuza Osmanlıca klavye kurup, o şekilde yazmaktan geçer. Ancak bu biraz kelime bilgisi ve dil bilgisi istediği için, ilk başlayanlara hazır programlarla yazarak başlamak iyi olabilir. Siz de program yoluyla yazmak isterseniz aşağıdaki tarifi takip edebilirsiniz.
Osmanlıca yazmak için bu 4 programa ihtiyacımız var. İlk programı çeviri için, ikinci programı resim üzerine yazı düzenlemeleri için kullanacağız. İmla kılavuzu da, kelimelerin doğru yazılışlarını öğrenmek ve kontrol etmek için, her zaman elimizin altında olması gerek. Çeviriye ihtiyaç duymuyor ve kendimiz yazmak istiyorsak da Osmanlıca klavyeyi indirip kullanabiliriz.
Osmanlıca Çeviri programını açıp yazmak istediğimiz metni yazıp, ÇEVİR e basıyoruz.Çevrilmiş olan Osmanlıca metni kopyalıyoruz.
Osmanlıca Yaz programını açıp Resim-Hane bölümüne giriyor ve galeriden fon resmini seçiyoruz. Kopyaladığımız çeviriyi üst satıra yapıştırıp sağdaki oklara basıyoruz, yazımız resmin üzerinde görünür hale geliyor.
Font kısmından istediğimiz yazı tipini, renk lısmından da şstediğimiz rengi seçip, yazının üzerinde 2 parmağımızla daraltıp genişleterek ya da boyut kısmından seçerek yazının noyutunu ayarlıyoruz. Tercihimize göre, italik, koyu ya da gölgeli seçeneklerini de kullanabiliriz.
Resmin son haline karar verdikten sonra eğer başka bir ekleme yapmayacaksak, kaydet kısmına basıyoruz. Düzenlediğimiz resim galeriye kaydedilmiş oluyor.
Aynı resim üzerine ikinci bir yazı ya da imza eklemek istersek, ilk yazımızın biçimine karar verdikten sonra ‘yazıyı sabitle’ kısmına basıp, üst satıra yeni bir yazı kopyalayıp yapıştırıyor ve yine istediğimiz biçimlendirmeleri yapıp ‘kaydet’ e basıyoruz.